IFAC: Regelgeving staat groei en innovatie in de weg

Wet- en regelgeving is zo complex aan het worden, dat de groei- en innovatiemogelijkheden van bedrijven en instellingen er onder te lijden hebben. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van de International Federation of Accountants (IFAC) onder accountants, financials en zakelijke dienstverleners.

Tweederde van de respondenten geeft aan dat regelgeving significant van invloed is op de mogelijkheden om te groeien en te innoveren. Circa 80 procent van de respondenten zegt dat de regelgeving waar hun organisatie mee te maken heeft de afgelopen vijf jaar (zeer) complex geworden is en dat zich dat ook vertaalt in hogere kosten.

IFAC Chief Executive Officer Fayez Choudhury stelt dat de onderzoeksresultaten een ‘wakeup call’ zouden moeten zijn. Volgens hem moet de impact van de regelgeving die over de wereld is uitgestort ten gevolgde van de financiële crisis dan ook nader onderzocht worden.

Choudhury stelt dat de gecombineerde effecten van wereldwijde, regionale en nationale post-crisis hervormingen nu door bedrijven, waaronder financiële instellingen, gevoeld gaan worden. Hij wijst daarbij op Basel III, recente EU-hervormingen, Dodd-Frank en veel andere sectorspecifieke of landenspecifieke regels die zo’n beetje allemaal tegelijk in werking zijn getreden. Het gestapelde effect is volgens de IFAC-topman dan ook enorm.

• IFAC Global Regulatory Survey

Gerelateerde artikelen