Ierse waakhond legt voor het eerst boete op aan Big-Four kantoor

De Chartered Accountants Regulatory Board in Ierland werd opgericht in 20017. Nu krijgt Deloitte als eerste grote kantoor een boete opgelegd - vanwege een niet-recente ‘audit failure’.
Deloitte moet €41.000 betalen, en krijgt een ‘ernstige reprimande’ van de CARB. Daarmee is Deloitte het eerste grote kantoor dat een ‘disciplinary ruling’ krijgt opgelegd wegens het leveren van slecht controlewerk. 
 
Volgens de CARB heeft Deloitte “nagelaten aan te tonen dat de controlewerkzaamheden die aan de basis lagen van een verklaring adequaat en voldoende waren.” De bescheiden boete is opgebouwd uit een boete van 20.000 euro en 21.000 euro ‘kosten’.  Daarnaast krijgt Deloitte dus een officiële waarschuwing, en “zal een en ander gepubliceerd worden in de oktober-editie van Accountancy Ireland Magazine
 
De reprimande betreft overigens een nogal oude zaak, namelijk boekhoudkundige onregelmatigheden bij Lapple Ireland (dochter van een Duits bedrijf) in 2003 en 2004. Een andere waakhond, het Office of the Director of Corporate Enforcement (ODCE), had eerder al geconstateerd dat deze onregelmatigheden bestonden uit het ‘met de hand invoeren van foutieve getallen”, waardoor de gepubliceerde cijfers ‘een extreem verkeerd beeld schetsten van de feitelijke financiële situatie’ bij Lapple Ireland. 
 
Een woordvoerder van Deloitte verklaarde dat de organisatie “de bevindingen van de CARB uiterst serieus nam, en haar volledige medewerking toezegde om een en ander op te lossen!’. Immers, voor Deloitte geldt dat ‘Audit quality is the firm’s highest priority!’
 
Gerelateerde artikelen