Ierland toch nog een vrijplaats voor belastingontwijkers?

Etsy ontkomt aan verplichting tot publiceren door alle buitenlandse activiteiten bij Ierse dochter onder te brengen.
Een maand geleden deelde Etsy al haar kopers en verkopers buiten de VS mee, dat zij voortaan klant zouden zijn van de Ierse dochteronderneming van de wereldwijde marktplaats. 
 
Die dochter heeft in Ierland de status  van ‘unlimited liability company’ gekregen, waardoor deze niet langer verplicht is openbaar te maken hoeveel geld deze  entiteit passeert, of hoeveel belasting zij daarover betaalt aan de Ieren.
 
Toen Etsy in april jl. naar de beurs ging, kondigde de CEO Chad Dickerson nog aan dat Etsy maximale transparantie nastreefde. “Als beursgenoteerde onderneming zullen wij voor een veel groter aantal mensen een hoger niveau van transparantie en accountability kunnen bieden. Als we daarin slagen, dan zullen andere bedrijven ons voorbeeld volgen, denken wij. En dan zou de wereld een betere wereld zijn.”
 
Volgens Bloomberg is de fiscale strategie van Etsy nu juist een voorbeeld van intransparantie en geheimzinnigdoenerij. Het aantal ‘unlimited liability’ entiteiten in Ierland is sinds 2009 met 18% gestegen, terwijl het totale aantal ondernemingen slechts met 4% steeg.
 
“Het belangrijkste voordeel van de unlimited-liability constructie is non-disclosure,” zo stelt Jim Stewart, associate professor of finance aan Trinity College in Dublin. “Je vraagt je toch af, als bedrijven geen resultaten bekend maken, waarom ze die keuze maken? Hebben ze iets te verbergen, of schamen ze zich ergens voor?”
 
Etsy ontkent ten stelligste dat de Ierse constructie iets te maken heeft met belastingen.
 
Gerelateerde artikelen