ICAEW: wij vinden de EU-voorstellen rond een CC(C)TB maar niets!

Britse accountants reageren kritisch op vraag om feedback van EC op voorgestelde Common Corporate (Consolidated) Tax Base.
Een van de fiscale unificatieplannen van de EU behelst een gezamenlijke belastinggrondslag (CCTB) voor alle bedrijven in de unie, die later ook geconsolideerd moet worden (CCCTB).
 
Deze Common Corporate (Consolidated) Tax Base (CC(C)TB) is al onderwerp van discussie sinds de eeuwwisseling, en in 2011 deed de Comissie een voorstel vor zo een CCTB aan ECOFIN (de European Council of Finance Ministers). Uit die voorstellen is nog steeds geen richtlijn voortgekomen, dus is de Commissie weer teruggekeerd naar de tekentafel  en kondigde in juni van het vorig jaar aan, dat zij in 2016 met een voorstel zou komen voor een CCTB in het kader van het EU Action Plan for Fair and Efficient Corporation Tax in Europe.
 
Dat Action Plan (versie 2015) stelde dat die CCCTB een ‘mandatory’ element zou moeten worden  voor de fiscale regelgeving in de  gehele EU. Het zou in twee fasen moeten worden ingevoerd. Eerst moesten alle lidstaten het eens worden over zo een common tax base. Daarna zou men gecoördineerd aan de slag gaan om een en ander te consolideren.
In dat kader vroeg de Commissie in oktober van vorig jaar aan stakeholders om hun ideeën over dit concept te delen. Zou zo een CCTB werken, tegen agressieve taxplanning-praktijken? En voor welke ondernemingen moet een en ander wettelijk verplicht worden?
 
Het ICAEW heeft nu zijn input overhandigd aan de commissie, en maakt het betreffend document tegelijk bekend aan alle geïnteresseerden: ICAEW Rep 03/16 Public consultation on the re-launch of the common consolidated corporate tax base (CCCTB).
 
Het ICAEW wijst er fijntjes op, dat de OESO en de G20 inmiddels een BEPS-project zijn overeengekomen, en dat de meeste EU-lidstaten als OESO-leden zich daar al achter gesteld hebben. 
 
 “Als de EU nog iets relevants wil doen, zal zij in elk geval rekening moeten houden met de fiscale ontwikkelingen op een meer mondiale schaal. Wij zijn er niet van overtuigd dat de huidige voorstellen voor een CC(c)TB veel effect zullen hebben, laat staan het mondiale fiscale stelsel belangrijk zuyllen verbeteren.”
 
Gerelateerde artikelen