ICAEW: waarheen met assurance?

Het ICAEW onderzoekt de ontwikkelingen rond audit en assurance, en vraagt met een nieuw ‘thought leadership paper’om input en feedback: “Where next with assurance?”
De Britse NBA stelt dat de traditionele controle van de jaarrekening niet langer de ‘assurance’ biedt, waarvoor de controle vanouds bedoeld is. Immers, dat doel is, het geven van zekerheid en gemoedsrust aan beleggers en andere stakeholders dat de cijfers en de bijbehorende informatie juist zijn en geen vals beeld schappen van de (financiële) gezondheid van de organisatie.
 
Het ICAEW constateert dat “het sophisticated bedrijfsleven er tegenwoordig steeds beter in slaagt om die informatie, de achterliggende risico’s en dat vertrouwen te manipuleren”. Daarom vraagt het instituut om feedback van assurance providers, toezichthouders, opstellers van financiële rapportages én gebruikers daarvan, om een breder en dieper inzicht te krijgen in waar het heen gaat en moet met die ‘assurance’.
 
Daarbij specifiek aandacht voor:
  • Afstappen van de focus op het jaarverslag  (of welke externe rapportage dan ook) en nadenken over de vraag: “Hoe kan de accountant de organisatie zelf helpen om vertrouwen te hebben in de eigen cijfers?”
  • De vitale rol van de Board bij het bepalen van welke assurance nodig en noodzakelijk is, zowel in- als extern.
  • Het belang van het bieden van de juiste (mate van) assurance aan de juiste belanghebbende. 
  • Assurance kan ook geboden worden rond risico’s en te verwachten ontwikkelingen, en de communicatie daarover. Ook als het daar niet gaat om  de vraag ‘is this true and fair?’
  • Assurance kan ook waarde toevoegen aan niet-cijfermatige informatie.
Feedback is welkom tot 22 juli as. Where next with assurance? vindt u hier.
Gerelateerde artikelen