ICAEW: nog geen disciplinaire actie tegen adviseurs die belasting hielpen ontwijken

De vereniging van accountants in Engeland en Wales ICAEW heeft tot dusverre geen enkele maatregel genomen tegen leden, werkzaam bij kantoren die de afgelopen weken negatief in het nieuws kwamen. In weerwil van de nadruk die ICAEW de laatste jaren legt op gedragscodes en ethische verantwoordelijkheid van de professional.
In 2012 verkondigde het ICAEW luide, dat leden die organisaties hielpen op agressieve wijze  belasting te ontwijken, in feite het beroep in diskrediet brachten en repercussies zouden mogen verwachten. 
 
Tegelijk werden richtlijnen uitgebracht waarin gewaarschuwd werd dat dergelijke activiteiten van leden tegen de gedragscode ingingen. Deze bleven van kracht, ook nadat leden gewaarschuwd hadden dat er mogelijk een belangenconflict zou ontstaan ‘wanneer zij hun cliënten niet alle mogelijkheden voorlegden’.
 
Volgens de vereniging is nu weliswaar een aantal recente casussen ‘in onderzoek genomen’,  maar er is nog geen lid getroffen door welke sanctie dan ook.
“Wij kunnen alleen optreden als er een formele klacht binnenkomt, bijvoorbeeld van de belastingdienst HMRC, of als er op andere wijze enoeg evidence gevonden wordt. Maar de HMRC heeft tot dusverre met ons maar bitter weinig informatie  gedeeld,” klaagt de ICAEW, gevraagd naar de lauwe reacties op recente schandalen. 
 
Het Public Accounts Committee van het Britse parlement, dat vorige week nog de belastingdienst van laksheid beschuldigde, wees eerder ook al op het feit dat de zo door ICAEW geroemde gedragscode in de praktijk blijkbaar weinig uithaalde. 
 
Gerelateerde artikelen