IASB wijst grotere rol prudentie in IFRS opnieuw af

De International Accounting Standards Board (IASB) komt niet tegemoet aan oproepen om het idee van ‘prudence’ (gedefinieerd als voorzichtig conservatisme) weer terug te brengen in de International Financial Reporting Standards (IFRS).
In plaats daarvan kiest de IASB voor een meer beperkte notie van de in de boekhouding vereiste prudentie, de zogenaamde ‘cautious prudence’.
In een vorig jaar gepubliceerde exposure draft definieerde de IASB ‘cautious prudence’ als ‘het betrachten van voorzichtigheid in onzekere condities’.  Maar een aantal grote institutionele beleggers is van mening dat hun belang meer gediend is met een bredere prudentie, in de vorm van wat de IASB noemt ‘ asymmetric prudence’.
 
Volgens de IASB is asymmetric prudence als leidraad te subjectief (te conservatief), en biedt cautious prudence een meer neutrale interpretatie van de te waarderen risico’s van mogelijk te verwachten verplichtingen en verliezen/opbrengsten. 
 
Deze discussie woedt al jaren, maar de voorstanders van asymmetrische prudentie lijken deze voorshands te verliezen, ook door de wens van de IASB om IFRS en US GAAP nader tot elkaar te brengen.
IFRS-critici  zijn furieus. “Prudentie is niets anders dan te verwachten verplichtingen en verliezen wel, en nog niet gerealiseerde winsten níet te boeken.  Hoe kun je nu zonder prudentie een ‘true and fair view’ van de feitelijke financiële situatie geven? Hiermee wordt weer eens bewezen dat de IFRS standaarden niet ‘prudent’ zijn”.
 
De IASB-board heeft toegezegd in de nabije toekomst te komen met een verheldering van het al dan niet bestaande onderscheid tussen neutraal en prudent boekhouden.
 
Gerelateerde artikelen