IASB vult standaard ‘insurance contracts’ aan

De International Accounting Standards Board vult IFRS 4 aan om problemen met IFRS9 op te lossen.
De wijzigingen, beschreven in een document Applying IFRS 9 ‘Financial Instruments’ with IFRS 4 ‘Insurance Contracts, komen voort uit  het feit dat de nieuwe standaard voor financiële instrumenten, IFRS 9, geïmplementeerd wordt voordat de IASB een volledig nieuwe standaard IFRS 4 (die dan IFRS 17 zal heten) gereed heeft. Daarbij rijzen enkele problemen, zoals de ‘temporary volatility in reported results’ ofwel de binnen een verslagperiode veranderende winstwaarden. 
 
De aanpassingen vieden twee oplossingsrichtingen: de overlay-methode of de deferral-methode.  De rapporterende ondernemingen (die verzekeringscontracten uitgeven) kunnen
  • die volatiliteit verwerken onder ‘other comprehensive income’ in plaats van in de winst- en verliescijfers;
  • dan wel een tijdelijke ontheffing krijgen waardoor zij IFRS9 pas na 2021 hoeven te implementeren. Zij blijven dan gewoon de oude standaard voor financiële instrumenten, IAS 39, gebruiken.
 
Volgens Hans Hoogervorst, voorzitter van de IASB, zorgen de nieuwe standaarden IFRS 4 en 9 er voor dat de kwaliteit en onderlinge vergelijkbaarheid van de jaarrekening verbetert. “Maar wij erkennen dat de gebrekkige synchronisatie van 9 en 17 (de oude 4) zorgt voor problemen, en daarom bieden we de betreffende ondernemingen nu deze keuze om dat probleem te tacklen.”
 
De nieuwe standaard IFRS 17 voor insurance contracts zal niet eerder dan 2020 geïmplementeerd kunnen gaan worden. Feedback is nog welkom tot 15 november van dit jaar. 
 
Om de IFRS 4 amendementen te zien klikt u hier [eIFRS Professional required].
De projectbeschrijving en Feedback Statement vindt u hier; en daar is de betreffende  ‘project page’.
Gerelateerde artikelen