IASB publiceert vijfjarenplan

De International Accounting Standards Board onthult zijn ‘to-do’ lijstje voor de komende jaren.

De IASB, verantwoordelijk voor het formuleren van de IFRS accounting-standaarden die in ruim 120 landen geïmplementeerd worden, heeft gisteren de eindresultaten gepubliceerd van de zogeheten ‘Agenda Consultatie’ , in de vorm van een vijfjarenplan.

Op basis van de ontvangen feedback op deze consultatieronde heeft de Board besloten, dat het centrale thema in de nabije toekomst zal zijn: Better Communication in financial statements, ofwel beter communiceren met en in de verslaggeving.

Om dat doen te bereiken wil de IASB opnieuw  kijken naar de manier hoe financiële informatie wordt gepresenteerd, en in welke samenhang dat gebeurt. Ook de gebruikte terminologie wordt geëvalueerd: is 'earnings before interest and taxes'  wel duidelijk en adequaat gedefinieerd? Ook wil de Board de ‘disclosure’ verbeteren en onder andere met behulp van de IFRS Taxonomy™ verdere ontwikkeling van digitale verslaggeving een boost geven.

Verdere speerpunten voor de komende jaren zijn:

  • Een aantal grotere projecten afsluiten, zoals de nieuwe standaard voor verzekeringscontracten en de revisie van het Conceptual Framework, beide naar men hoopt in 2017;
  • Ondersteuning bij de implementatie van IFRS – met meer (online) support, en effectieve handhaving van de bestaande standaards via IFRS Interpretations Committee   en post-implementation reviews;
  • Meer focus aanbrengen in het researchprogramma, door het aantal projecten te verminderen  zodat meer stakeholders actief een bijdrage (kunnen) leveren en er meer op tijd klaar zal zijn.

Hans Hoogervorst, de voorzitter van de IASB, is blij met de ‘waardevolle’ input die de Board ontvangen heeft naar aanleiding van de consultatie. “Met dit nieuwe vijfjarenplan kunnen we een wezenlijke bijdrage leveren aan de zo noodzakelijke mondiale verbetering van de financiële verslaggeving.”

Het Feedback Statement vat de prioriteiten van de IASB kort samen, mét de ontvangen feedback uit de Agenda Consultatie.  

Gerelateerde artikelen