IASB legt uitstel IFRS 15 ter consultatie voor

De International Accounting Standards Board (IASB) legt vandaag officieel het voorstel om de invoering van IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers uit te stellen tot 1 januari 2018, ter consultatie voor.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de nieuwe standaard per 1 januari 2017 zou gelden. In mei 2014 publiceerden de IASB en de Amerikaanse standardsetter FASB gezamenlijke verslaggevingsstandaarden inzake revenue recognition en ze waren het ook eens over de datum van invoering ervan. Maar in april 2015 besloot de FASB om de invoering van haar nieuwe revenu standaard (ASU 2014-09 Revenue From Contracts With Customers) met een jaar uit te stellen. Daarop kwam de IFRS Foundation, de organisatie die verantwoordelijk is voor de governance van en het toezicht op de IASB, met het pleidooi om de invoering van IFRS 15 ook een jaar uit te stellen.

De IASB  stelt vandaag dat de belangrijkste reden voor het voorgestelde uitstel van de ingangsdatum is dat de IASB van plan is om een Exposure Draft te publiceren met wijzigingen van de standaard. De moeten leiden tot een verduidelijking van de eisen en er moeten wat illustratieve voorbeelden aan toegevoegd worden om te helpen bij de implementatie.

Feedback op de vandaag gepubliceerde Exposure Draft Effective Date of IFRS 15 (Proposed amendments to IFRS 15) moet voor 3 juli 2015 binnen zijn bij de IASB. In de vergadering van juli zal de IASB dan definitief beslissen of de invoeringsdatum van IFRS 15 wel of niet wordt uitgesteld tot 2018.

Gerelateerde artikelen