IASB komt met nieuwe standaard IFRS 16 Leases

De International Accounting Standards Board (IASB) heeft vandaag de nieuwe accounting standard IFRS 16 Leases gelanceerd. IFRS 16 wordt van kracht vanaf 1 januari 2019.

IFRS 16 Leases vervangt boekhoudvereisten die meer dan 30 jaar geleden werden geïntroduceerd en die niet langer geschikt geacht worden. IFRS 16 Leases wordt gezien als een belangrijke herziening van de manier waarop ondernemingen hun leasing verantwoorden.

Leasing vormt een belangrijke en flexibele vorm van financiering voor veel bedrijven. Maar de oude lease accounting Standard (IAS 17 Leases) maakt het moeilijk voor beleggers en anderen om een accuraat beeld te krijgen van de lease assets en liabilities van ondernemingen, vooral voor sectoren als de luchtvaart, retail en transport.

Beursgenoteerde bedrijven die IFRS Standards of US GAAP gebruiken hebben naar schatting $3,3 triljoen aan leaseverplichtingen, waarvan meer dan 85% niet op de balans verschijnt. Dat komt doordat leases tot op dit moment gecategoriseerd worden als ‘finance leases’ (die gerapporteerd worden op de balans) of als ‘operating leases’ (die alleen in de toelichting op de jaarrekening beschreven worden).

Dit, volgens de IASB, willekeurige onderscheid maakte het moeilijk voor beleggers om ondernemingen te vergelijken. Het zorgde er ook voor dat beleggers en anderen een schatting moesten maken van de effecten van de ‘off balance sheet lease obligations’ van bedrijven. IFRS 16 lost dit probleem op volgens de IASB, omdat bedrijven alle leases op de balans moeten vermelden als activa en passiva.

IASB-voorzitter Hans Hoogervorst: ‘These new accounting requirements bring lease accounting into the 21st century, ending the guesswork involved when calculating a company’s often-substantial lease obligations. The new Standard will provide much-needed transparency on companies’ lease assets and liabilities, meaning that off balance sheet lease financing is no longer lurking in the shadows. It will also improve comparability between companies that lease and those that borrow to buy.’

Meer informatie:

• IASB shines light on leases by bringing them onto the balance sheet

Is uw IFRS kennis up to date?
Zoekt u een manier om met de impact van IFRS om te gaan? Wilt u ontdekken hoe u IFRS tegen minimale kosten kunt implementeren en gebruiken in het voordeel van uw bedrijf? Dan is de cursus IFRS Essentials & Advanced precies wat u zoekt. Uw docent onthult de belangrijkste en meest relevante wijzigingen. Ontdek de impact van IFRS in 1 of 2 dagen. Meld u direct aan.

 

Gerelateerde artikelen