IAASB licht bij NBA plannen rond toekomst accountantsberoep toe

De International Audit and Assurance Standard Board (IAASB) wil nieuwe projecten starten op het gebied van kwaliteit van jaarrekeningcontroles, professionele kritische instelling en groepscontroles. Op 7 maart komt de IAASB bij de NBA om haar plannen toe te lichten.

Met de nieuwe projceten van de IAASB wordt de basis gelegd voor vernieuwing van een belangrijk deel van de beroepsuitoefening van de (controlerende) accountant in de toekomst.

“Door een zogenaamde ITC heeft de IAASB inzicht gegeven in haar plannen en vraagt zij belanghebbenden om hun mening hierover te geven. De aanleiding voor het gesprek met de IAASB is hun ‘Invitation to Comment Enhancing Audit Quality in the Public Interest’,” aldus de NBA. “Maandag 7 maart komt de IAASB bij de NBA om haar plannen toelichten. Zij gaat dan in gesprek met belanghebbenden zoals u in Nederland. De bijeenkomst duurt van 14.00 uur tot 16.30 uur.”

AFM, Eumedion en VEB nemen deel aan deze bijeenkomst en het staat onder leiding staat van Hans Gortemaker. Van de IAASB is onder meer voorzitter Arnold Schilder (oud directeur DNB ) aanwezig.
Om 17.15 uur wordt vervolgens gesproken over de implementatie van maatregel 1.2 uit het rapport ‘In het Publiek Belang’.  Deze maatregel luidt: Kwaliteit en professioneel-kritische instelling dienen prominent opgenomen en duidelijk ingevuld te worden in de VGBA (Verordening gedrags- en beroepsregels). NBA: “Het ACB wil graag met u in gesprek over hoe we invulling kunnen geven aan deze maatregel. Naar verwachting zal deze sessie uiterlijk om 18.30 uur afgesloten worden met de mogelijkheid om na te praten.”

Aanmelden voor de rondetafelbijeenkomst over controlekwaliteit, professionele kritische instelling en groepscontroles op maandag 7 maart 2016 kan hier.

 

(NBA

Gerelateerde artikelen