Hypotheekverstrekkers durven rente niet te verhogen

Hypotheekverstrekkers zijn nog altijd huiverig om de rentes aan huizenkopers te verhogen, ondanks de stijgende tarieven op de kapitaalmarkt. De gemiddelde rentes op hypotheken blijven nog altijd dalen.

 Dat concludeert vergelijkingssite Rente.nl. Dat de prijs voor een hypotheek niet dezelfde weg omhoog volgt als kapitaalmarktrentes, heeft volgens Rente.nl te maken met felle concurrentie. Naast banken bieden steeds meer andere partijen, zoals beleggers, hypotheken aan om hun geld toch maar te laten renderen.

Vooral voor hypotheken met een rentevaste periode van 30 jaar dalen de rentes nog aanzienlijk. Waar de gemiddelde rente in april nog 1,66 procent was, is dat in mei 1,61 procent. Bij hypotheken waar de rente voor 20 jaar vast wordt gezet was de gemiddelde daling minder sterk. Hierbij waagden twaalf hypotheekverstrekkers zich bijvoorbeeld al aan een verhoging van de rente en hielden 25 aanbieders die gelijk.

Ondertussen stijgen de rentes op de kapitaalmarkten al enkele maanden. Het gaat hier om de markten waar langlopende leningen worden verhandeld. De rentes die hier worden gerekend zijn normaal gesproken ook van invloed op de rentes die huizenkopers moeten betalen voor hun hypotheek.

Volgens Rente.nl is het haast onvermijdelijk dat de hypotheekrentes weer gaan stijgen. De economische vooruitzichten zijn goed, nu vaccinatiecampagnes een einde maken aan de coronapandemie. En als ineens de economie hard groeit, stijgt de inflatie ook en dat duwt de rentes op kapitaalmarkten verder omhoog.

 

Gerelateerde artikelen