HR-medewerker en bedrijfsadministrateur meest kansloze MBO-studies

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs hebben uitstekende kansen op de arbeidsmarkt. Echter, bijna 92.000 studenten volgen een opleiding met slechte kansen op de arbeidsmarkt…

Door de groeiende economie en de grote aantallen vacatures is hun positie op de arbeidsmarkt voor de komende jaren sterk verbeterd in vergelijking met drie jaar geleden. Toch zijn er nog steeds bijna 100.000 studenten (op een totaal van ca. 500.000) met slechte vooruitzichten voor de komende vijf jaar, en 140.000 studenten die worden opgeleid voor een beroep met hoge kans op automatisering of robotisering in de komende tien à vijftien jaar. 

Dat blijkt uit onderzoek van Arbeidsmarktkansen.nl en Intelligence Group. Voor alle 455 beroepsopleidingen in het mbo is berekend wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn door vraag (vacatures) en aanbod (werkzoekenden, actieve en latente zoekers) per opleiding, regio en ervaringsniveau met elkaar te vergelijken, inclusief de verwachte ontwikkelingen voor de komende vijf jaar. 

Bijna 92.000 studenten volgen een opleiding met slechte kansen op de arbeidsmarkt. 

De twintig opleidingen met de minste kansen zijn:

Het is opvallend dat daar zes ICT-gerelateerde functies bij zitten (incl. gamedeveloper). Dat komt omdat die functies op mbo-niveau in hoog tempo verdwijnen door de toepassing van cloudservices, kunstmatige intelligentie en standaardpakketten voor de ontwikkeling van websites en apps. Diezelfde ontwikkeling heeft op hbo-niveau juist geleid tot een sterke toename van de werkgelegenheid. 

De dertig opleidingen met de beste arbeidsmarktkansen zijn:

Bron: Arbeidsmarktkansen.nl

Gerelateerde artikelen