HR verliest krediet in de Boardroom

HR-functionarissen zijn steeds minder geloofwaardig voor hun collega’s in de C-suite, omdat zij bij beslissingen nog steeds vooral op hun instinct afgaan, in plaats van op harde evidence en data.
Nieuw onderzoek van KPMG en de Economist Intelligence Unit, verschenen onder de titel Evidence based HR, concludeert ook dat HRM er niet in slaagt de waarde van de functie voor de organisatie hard te maken. Een op de vijf C-suite bewoners zegt dat zij zich niet bewust zijn van enige relatie tussen de inspanningen van HR en de resultaten van de organisatie.
 
Anderzijds is men overtuigd van het belang dat ‘talent’, de werving en het behoud ervan, heeft voor de onderneming. Dat belang zou meer en beter met harde data onderbouwd en ondersteund moeten worden, vinden de andere executives. Organisaties die dat wel doen, via evidence-based HR planning, laten dat in hun resultaten zien. Bijvoorbeeld door te (kunnen) voorspellen, welke onmisbare medewerkers het grootste risico vormden in termen van ontslag nemen en voor de concurrent gaan werken. 
 
Er zijn nog maar heel weinig personeelsfunctionarissen die big data en analytics (kunnen) toepassen in hun rol als strategisch verantwoordelijke voor die belangrijkste asset van allemaal – mensen. 
Gerelateerde artikelen