Hooggerechtshof Israël: wij doen nog even niet mee aan FATCA

Het Israëlische hooggerechtshof heeft de regering voorlopig verboden persoonlijke financiële gegevens over te dragen aan de Amerikaanse belastingdienst.
Eén dag voor de uitwisseling van gegevens over Amerikaanse bankrekeninghouders op basis van de FATCA-wetgeving zou beginnen, heeft het Israëlische Hooggerechtshof daar een stokje voor gestoken. 
 
De FATCA-regels stellen dat wanneer buitenlandse financiële instellingen die data niet ter beschikking stellen van de IRS, tot 30% van hun Amerikaanse inkomsten ingehouden kunnen worden. Buitenlandse regeringen konden kiezen uit twee FATCA-opties: óf hun FFI’s konden zelf afspraken maken met de IRS, of ze konden zelf een IGA (inter-governmental agreement) sluiten met de US en de data via hun eigen belastingdienst delen met de VS.
Israël koos voor een Model 1 IGA, waardoor Israëlische banken de data van Amerikaanse burgers en hun lokale tegoeden rapporteren aan de Israëlische belastingdienst – die deze dan zou overdragen aan de IRS.
 
Maar opperrechter Hanan Meltzer heeft die overdracht  – tijdelijk – verboden. De zaak zal volgende week in een hoorzitting nog eens bekeken worden…  
 
Gerelateerde artikelen