Hoofd accountants van KPMG middelpunt van faillissementsrel
Mariska van de Luur, hoofd van de accountantstak van KPMG, wordt hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor het faillissement van papierfabriek Paperlinx. Dat hebben de curatoren van de failliete papierfabriek besloten. Zij eisen daarnaast 11,5 miljoen euro van KPMG, die de boeken controleerde van de papierfabriek.
- KPMG ligt overhoop met curatoren van de failliete papierfabriek Paperlinx
- Head of Assurance Mariska van de Luur is hoofdelijk aansprakelijk gesteld
- KMPG is al op de vingers getikt wegens tegenwerking van de curatoren
- Het kantoor ontkent aansprakelijkheid in alle kracht
Paperlinx ging failliet in 2015. De Nederlandse tak van het Australische bedrijf was gevestigd in Zutphen. De kwestie met KPMG sleept al jaren.
Naast Mariska van de Luur wordt nog een andere KPMG-accountant hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Dat heeft het Financiële Dagblad gemeld. De kwestie volgt nadat KPMG nog nahijgt van de rel bij de examenfraude, waarvoor de Amerikaanse toezichthouder PCAOB een boete oplegde van 25 miljoen dollar. Die kwestie kostte KPMG-kopstuk Marc Hogeboom de kop. Mariska van de Luur was zijn vervanger op de functie van Head of Assurance. Van de Luur stuurt het cultuurprogramma aan dat KPMG van een schoon blazoen moet voorzien.
Forensisch onderzoek Grant Thornton
Uit forensisch onderzoek door Grant Thornton kwamen mogelijke fouten van accountant KPMG naar voren. De rechter heeft KPMG vier jaar geleden op de vingers getikt na de weigering om de controledossiers te delen met de curatoren. Ook kregen Van de Luur de andere accountant een tuchtrechtelijke berisping en een waarschuwing van de Accountantskamer. Dit omdat ze ten onrechte de jaarrekening over 2011/2012 hadden goedgekeurd. Ook kregen ze een reprimande van de Accountantskamer wegens tegenwerking van het curatorenonderzoek.
Volgens het FD zijn de straf en de berisping voor de andere accountant in 2023 nog eens bevestigd in hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
KPMG zegt in een reactie dat de onderbouwing voor de claim ontbreekt en achter de goedkeuring van de jaarrekeningen te blijven staan, “ook met de kennis van nu”. Het FD tekent op dat KPMG de kwestie heeft meegewogen bij de benoeming van Van de Luur, in haar bestuursfuncties.