Hoge belastingen, accounting- en bankreglementen knagen aan winstpotentie marihuanateelt

Liefst 25 van de Verenigde Staten hebben inmiddels de teelt, verkoop en gebruik van marihuana (gedeeltelijk) gelegaliseerd.
En daarmee werd in 2015 liefst $4,8 miljard ‘legale’ omzet behaald. Deskundigen van GreenWave Investors in New York verwachten dat tegen 2020 die omzet de $25 miljard zal overtreffen, 35 miljard als de legalisatie compleet zal zijn.
 
Een gouden kans voor ondernemende types, zou je denken, maar de ingewikkelde juridische werkelijkheid blijkt de winstgevendheid van de sector nog niet echt te bevorderen.
Maar de legalisatie heeft er nog niet toe geleid dat er sprake is van een solide investering.  Marihuana wordt nog steeds geclassificeerd als een Schedule I drug, net als heroïne. En dat betekent dat het niet eenvoudig is om die enorme omzet te vertalen in even enorme winsten. 
 
Zo mogen banken geen normale bankdiensten, laat staan financiering of leasing-mogelijkheden bieden aan een onderneming die handelt in Schedule 1 drugs, dat is nog steeds verboden. Dat betekent dat zowel leveranciers/kwekers als klanten betalen en betaald moeten worden met cash of cheques – en dat zorgt weer voor extra risico’s, gepantserd transport en beveiligingskosten. 
 
En ook de lokale en federale belastingheffing is zelfs voor Amerikaanse begrippen ‘nog al hoog’: sinds een drugshandelaar in 1982 tot de hoogste rechter procedeerde om de ‘normale bedrijfskosten’ te mogen aftrekken van zijn omzet/winst, geldt in de VS de IRS code 280E, die alle aftrekmogelijkheden voor iemand die zijn geld verdient uit de handel in Schedule I en II drugs de facto onmogelijk maakt, zelfs de kosten van arbeid. Dat betekent dat de effectieve belastingtarief neerkomt op zo’n 60 tot 70% van de omzet!.
 
Meer boekhoudkundige en fiscale details via cfo.com.
Gerelateerde artikelen