Hoeveel is de technologie van Amazon écht waard?

Dat hangt er maar van af, aan welke belastinginspecteur je dat vraagt…
Amazon is  (deze week) de meest  waardevolle e-commerce onderneming van de hele wereld. Maar wat de kerntechnologie achter dat succes waard is… dat verschilt nogal, afhankelijk van op welk continent de vraag gesteld wordt, door welke belastingdienst en toezichthouder. Voor CEO Bezos is het duidelijk: die kijkt waar de betreffende waardering het bedrijf de minste belasting oplevert. 
 
Bij ons in Europa zegt Bezos dat die technologie, de kern van zijn onderneming, waar alles om draait, immens veel waard is. Want daarmee verantwoordt hij meteen de miljarden ‘winst’ waarover hij in landen als Luxemburg, Nederland en Ierland nauwelijks of geen belasting betaalt. Door de intellectuele eigendom van die technologie een jaar of tien geleden wijselijk  te verhuizen naar Luxemburg.
Tegelijk houdt hij tegenover de Amerikaanse belastingdienst IRS even stellig vol, dat die technologie eigenlijk niet zo veel voorstelt – want anders kan hij niet verantwoorden dat hij maar zo weinig belasting betaalt als licentiehouder van diezelfde immateriële activa.  
 
Geen wonder dat de belastingautoriteiten op beide continenten de wenkbrauwen fronsen. In Europa onderzoeken toezichthouders of Luxemburg wellicht onaanvaardbare staatssteun heeft gegeven, waardoor er sprake is van enorme sommen achterstallige belasting. De IRS is al een stapje verder, en stuurde in mei een herziene aanslag waarin ze $ 1,5 miljard opeist. 
 
Amazon.com Inc. zegt dat het zich overal braaf aan de wet houdt. En verzet zich met alle wettelijke middelen tegen de nieuwe aanslagen. Maar intussen vragen steeds meer critici zich hardop af, waarom bedrijven als Amazon eigenlijk zelf de waarde mogen bepalen van hun activa, zodra het om de fiscale aangifte gaat. Waarom vragen we ondernemingen zelf aan te geven waar zij hoeveel winst maken en geloven we dat dan? Waarom mogen ze daarbij een geheel irreële werkelijkheid scheppen, die niets te maken heeft met wat er echt gebeurt en verdiend wordt? 
 
Amazon droeg in 2005 zijn IP-rechten over aan een Luxemburgse dochter en zei tegen de IRS dat deze $217 miljoen waard waren. In Europa noemden ze dat bedrag niet, maar inden het jaar daarop wel meer dan $100 miljoen aan licenties. Volgens de rapportage van Amazon aan de Luxemburgse belastingdienst was dat bedrag een jaar later verviervoudigd tot 400 miljoen in Europa alleen al…
Meer voorbeelden van fiscale planning, de gevolgen én de risico’s via accountingtoday
Gerelateerde artikelen