Hoe zien Amerika’s grootste leveranciers van accounting-software de toekomst van het accountantskantoor?

Volgens hen moeten kantoren groei (en overleving) zoeken in adviesdiensten, ‘value pricing’ en geavanceerde gegevensanalyse.
Het werk van de controlerend accountant gaat de komende jaren sterk veranderen, dat is inmiddels wel de communis opinio. Kantoren die niet meegroeien met de ontwikkelingen zullen de concurentieslag die komen gaat niet aankunnen.
 
Dat zeggen tenminste de executives van een vijftal grote leveranciers van accounting software in de VS (Wolters Kluwer, Intuit, Sage, Thomson Reuters en Xero) in een onderzoek van het Journal of Accountancy. Hun ideeën: 
Concurrenten van buiten de CPA beroepsgroep- en van buiten de USA –  zullen de positie en markt van de kleinere accountantskantoren  bedreigen.
Jongere ondernemers verwachten ‘ high-touch, high-tech’ relaties te kunnen onderhouden  met hun accountantskantoren . Als die alleen ‘complancy’ diensten bieden, boekhouding en belastingaangifte, redden die het niet.
Tarieven op basis van gepercipieerde (toegevoegde) waarde zullen een cruciaal  onderdeel van het business model  voor accountants  worden.
 
Deze verwachtingen stroken met de resultaten van onderzoek van het AICPA , zoals dat van CPA.com , futuroloog  James Canton en het Institute for Global Futures. Daaruit blijkt dat 80% van de CPA’s hun rol tegen 2025 heel anders zien dan die van nu, met meer advisering en risicomanagement.
Meer over hoe andere betrokken partijen de rol van de MKB-accountant zien veranderen via www.journalofaccountancy.com.
Gerelateerde artikelen