Hoe M&A Due Diligence de mist in gaat
Volgens KPMG is in 2014 voor $390 miljard aan M&A deals misgegaan. Nog steeds blijkt tussen de 5 en de 13% van alle fusies en overnames te mislukken – en pessimisten denken dat dat percentage in 2015 nog zal toenemen tot één op de vijf.
De redenen en oorzaken zijn heel divers. Soms wordt de overname verboden vanwege marktverstoring of iets dergelijks; in andere gevallen zijn botsende ego’s de achterliggende oorzaak. Het pijnlijkst zijn nog de fusies of overnames die snel en probleemloos geregeld worden maar later een vergissing blijken te zijn. Misschien omdat de culturen niet bij elkaar passen, de technologie niet te koppelen blijkt, of omdat er financiële lijken in de kast bleken te liggen. Allemaal problemen die een adequaat due diligence proces boven tafel had moeten en kunnen brengen – maar het blijkt dat dergelijke onderzoeken vaak niet effectief zijn.
“Als je nu nog op dezelfde manier een due diligence onderzoek aanpakt als vijf jaar geleden , loop je grote kans dat je niet alles boven water krijgt,” zegt Richard Plansky van K2 INtelligence consultants in ComplianceWeek. Zo wordt er dan veel te weinig aandacht geschonken aan cyber security risico’s.
Volgens recent onderzoek van Freshfields Bruckhaus Deringer (advocaten) is het gebrek aan aandacht voor dat soort risico’s bij fusies en overnamebesprekingen ‘verontrustend’. 90 Procent van bij M&A betrokken beslissers zegt dat gebrekkige security de waarde van een voorgestelde deal negatief zou beïnvloeden; 83% zegt dat een serieus incident tijdens de onderhandelingen aanleiding zou zijn om de besprekingen op te schorten of zelfs af te blazen. Maar tegelijk moest 78% toegeven, dat het onderwerp tijdens hun due diligence onderzoeken helemaal niet aan de orde kwam.
Meer verontrustende data en bijbehorende tips via www.complianceweek.com