Hoe KPMG US de werkdruk van het busy season beteugelt

Door controlewerk naar het najaar te halen vermindert het overwerk.

KPMG experimenteert in de VS met een manier om het overwerk te bestrijden in het busy season. Dit door controlewerk naar voren te halen en het uit te voeren in het laatste kwartaa van het lopende boekjaar. 

Volgens KPMG heeft deze aanpak succes. Het aantal mensen dat afgelopen jaar meer dan vijftig uur per week werkte, is gedaald van bijna een derde naar een vijfde. Werken in het weekend gebeurde bij achttien procent van de medewerkers, tegen negenentwintig procent in 2022. Dit jaar wil de Amerikaanse landenfirma van KPMG deze cijfers nog verder naar beneden drukken.

Om de werkdruk serieus aan te pakken, heeft KPMG een deel van het salaris van senior managers afhankelijk gemaakt van het realiseren van de doelen. In 2022 is tien procent van het controlewerk is overgeheveld naar het najaarervoor. Afgelopen jaar is twintig procent van het controwerk naar voren gehaald.

De noodzaak hiertoe is dat jonge medewerkers steeds meer belang hechten aan een goede balans tussen werk en privé. 

Daarnaast is vermindering van de werkdruk van belang voor de kwaliteit van het werk, zo legde Scott Flynn uit in de Financial Times, vicevoorzitter voor de accountancy bij KPMG US. “Werk om 22.00 uur of 23.00 uur is niet zo goed als werk om 16.00 en 17.00 uur. Vooral niet in januari en februari.”

Volgens Flynt groeide de laatste tijd de noodzaak om werkdruk te bestrijden, omdat controlewerk steeds meer op afstand gebeurt. “Er zijn daardoor niet de natuurlijke pauzes die je krijgt in een kantoor of bij de klant op locatie. Er is nu minder sociale interactie, waardoor we nu beter moeten letten op de geestelijke gezondheid."

Flyint ziet nog een extra voordeel in het spreiden van het controlewerk: accountants hebben meer interactie met hun klanten.

Gerelateerde artikelen