Hoe grote multinationals er altijd weer mee wegkomen

US multinational Mondelez International nam voor ca € 16 miljard het Britse Cadbury over. Daartoe ‘leende’ Cadbury €14 miljard.
Ook in ons land hebben we de nodige ervaring opgedaan met investeerders die gekochte bedrijven opzadelden met enorme schulden – om de eigen aankoop te betalen.
 
Het geld voor die schulden kun je natuurlijk ook vanuit een belastingparadijs verstrekken. Dat deed Mondelez International, voorheen bekend onder de naam Kraft, toen het in 2010 Cadbury (o.a. bekend vanwege de chocolade) in Groot Brittannië overnam. 
 
Vanzelfsprekend betaalt Mondelez in het VK geen belasting – het maakt geen winst, maar wel elk jaar anderhalf miljard euro rente over – aan een geldschieter op de Kanaaleilanden, aan wie Cadbury nu meer dan 12 miljard euro schuld heeft, en die over zijn rente-inkomsten nauwelijks belasting betaalt. 
 
De constructie is ‘geheel conform alle betreffende wetten’, natuurlijk. En "ons valt niets te verwijten. Wij hebben sindsdien wel £200m in Cadbury’s geïnvesteerd ook nog!” verklaart Mondelez.
 
Gerelateerde artikelen