Hoe EY een anti-witwasopdracht verprutste in Engeland

Het Big Four-kantoor moest vijftien miljoen pond terugbetalen.

EY heeft in Engeland een adviesopdracht bij de Spaanse bank Santander gestaakt. Het ging om werkzaamheden die de bank zou beschermen tegen financiële criminalitieit. De vijftien miljoen pond die met de klus gemoeid was, wordt terugbetaald. Dit meldt de Financial Times. 

EY was een van de externe dienstverleners die door Santander in de arm werd genomen om zich te beschermen tegen criminelen die uit waren op witwassen. De bank wilde zich in Engeland beter verweren nadat ze door de Britse toezichthouder op de vingers waren getikt over de anti-witwasmaatregelen. De Britse Financial Conduct Authority heeft Santander in december een boete van 108 miljoen pond opgelegd, wegens tekortkomingen tussen 2012 en 2017.

Volgens de Financial Times was het werk van EY slecht. Het Project Morgan, zoals het beschermen tegen financiële criminaliteit werd genoemd, ging gedurende een langere periode ernstig mis. Het was zelfs zo erg dat de klus voor Santander bijdroeg aan slechte resultaten van de adviespoot van EY, zo meldt de krant verder. 

Het aan Santander terugbetaalde bedrag komt overeen met het jaarsalaris van ongeveer negentien Britse partners van EY, zo voegt de Financial Times verder nog toe. De mislukking van het project zou hebben geleid tot bezuinigingen op het Britse adviesteam dat zich bezighoudt met de bestrijding van financiële criminaliteit. Dit team telt 150 medewerkers, waarvan er volgens de FT tientallen ontslagen dreigen te worden.

Lees ook: ‘Accountants te lief en naïef over fraude en corruptie'
 

Gerelateerde artikelen