Hoe EY de fraude bij Wirecard bijna ontdekte in 2016

De verklaring dat Wirecard geen cent had werd weggepoetst.

EY had de fraude van het Duitse betaalbedrijf Wirecard bijjna in 2016 ontdekt, vier jaar voordat de zeepbel werkelijk knapte. In 2016 vertelde een trustee van Wirecard per ongeluk aan de accountant van EY dat er geen cent op de geblokkeerde rekening stond van de 150 miljoen euro die er volgens de boeken moest zijn. De Citadelle Corporate Services in Singapore hield toezicht op deze rekeningen. 

In 2020 kwam uit dat deze rekeningen leeg waren en stortte Wirecard in. Volgens de door EY goedgekeurde boeken had er toen 1,9 miljard euro op moeten staan. Momenteel staat een aantal kopstukken van het failliete Wirecard voor de rechter in München. Rond het proces duiken voortdurend nieuwe verhalen op, waaronder ook deze over de fraude die al vier jaar eerder ontdekt had kunnen worden.

Volgens de FT zou EY in februari en maart 2016 aan Citadelle hebben verzocht om "de saldi voor de hele groep te bevestigen" en om een "uitsplitsing van de saldi voor elk bedrijf respectievelijk" te verstrekken.

Eind maart vertelde Citadelle-directeur Shan Rajaratnam de accountant schriftelijk dat "er op 31 december 2015 geen geld van Wirecard AG of een van zijn dochterondernemingen door ons op onze rekeningen stond."

In een reactie vroeg EY aan Wirecard om de zaak op te helderen. Volgens de reconstructie van de FT was de paniek groot bij Wirecard, die vreesde dat er fraude aan het licht zou komen.

Stephan von Erffa, hoofd boekhouding van Wirecard, verklaarde vervolgens aan EY dat het antwoord van de trustee alleen verwees naar "directe contanten" in plaats van "trustee-contanten". Hij beloofde ook de accountant een tweede bevestiging van Citadelle zou ontvangen hierover. Wat er bedoeld werd met “directe contanten” begrepen ze bij Wirecard zelf niet, zo schrijft de FT. 

Citadelle stuurde een tweede e-mail naar Wirecard, deze keer met de bevestiging dat de door het betalingsbedrijf gerapporteerde 150 miljoen euro op geblokkeerde rekeningen stond. EY slikte de verklaring.

EY heeft na de ineenstorting van Wirecard de Singaporese bankgeheimwetten aangehaald en zei dat het wettelijk verplicht was om te vertrouwen op informatie van de trustee.
 

Gerelateerde artikelen