Hoe bereken je de fiscale winst dan wel verlies van een wietplantage?

Nederland moge bekend staan als ‘gedoogland’ en de VS als belangrijkste speler in de ‘war on drugs’ – inmiddels wordt in de VS wel op grote schaal bedrijfsmatig en legaal wiet gekweekt. En dus vraagt AICPA zich af hoe je nu compliant de winst- en verliesrekening van zo’n onderneming moet opstellen.
Het Chief Counsel’s Office van het American Institute of Certified Public Accountants AICPA constateert dat zijn leden hulp en verduidelijking kunnen gebruiken rond de juridische aspecten van de boekhouding van marihuana-plantages. 
 
Californië was al In 1996 de eerste staat binnen de VS die toestond marihuana te telen ‘voor medische doeleinden’.  Inmiddels is de verkoop van medicinale wiet in bijna de helft van alle staten geoorloofd, twee staten hebben zelfs de verkoop voor recreatief gebruik gelegaliseerd.
Ondanks dat het ‘probleem’ voor accountants en boekhouders dus al geruime tijd bestaat, is nog steeds niet geheel duidelijk hoe je deze activiteiten fiscaal verantwoordt, aldus de AICPA Tax Insider.  
In Januari van dit jaar publiceerde de IRS weliswaar enkele beperkte richtlijnen, in de vorm van een Chief Counsel Advice (CCA) 201504011, maar daar is het tot dusverre bij gebleven.  
 
Vandaar dat het AICPA nu een artikel publiceert van een deskundige collega, die uitlegt tegen welke problemen men oploopt bij het opstellen van de winst- en verliesreking van een wietplantage in de VS. En enkele praktische tips biedt.
Meer via www.cpa2biz.com/.
Gerelateerde artikelen