Hoe beoordelen auditcommissies de controlerend accountant?

De International Organization of Securities Commissions onderzocht hoe auditcommissies wereldwijd toezicht houden op de externe auditors.
De International Organization of Securities Commissions (IOSCO) is het internationale orgaan, dat securities-toezichthouders samenbrengt en als zodanig erkend wordt als de standaardzetter voor de sector.  IOSCO ontwikkelt, promoot en bewaakt internationale standaards voor aandelen en obligaties en de  wet- en regelgeving daaromheen. De vereniging werkt nauw samen met de G20 en de Financial Stability Board (FSB) een speelt een rol in het wereldwijde streven naar meer effectieve regelgeving. Hoewel werkend vanuit Madrid zijn weinig Europese landen lid van IOSCO. 
IOSCO publiceert nu zijn Survey Report on Audit Committee Oversight of Auditors, over de wereldwijde regelgeving op dit terrein. In veel landen speelt de auditcommissie (van de beursgenoteerde onderneming) een belangrijke rol in de benoeming van de controlerend accountant,  de controle over de financiële administratie en  de procesgang van de externe audit. 
 
Uit de resultaten blijkt dat 96% van de deelnemende landen bij wet eisen dat beursgenoteerde ondernemingen een auditcommissie instellen, dan wel een anders genoemd intern governance-orgaan, die onafhankelijk van de directie  de belangen van de belegger/investeerders bewaakt.
 
De rol van de auditcommissie blijkt sinds het vorige onderzoek in 2004 overal aanzienlijk toegenomen. In 71% van de gevallen behelst dat ook een verplichte periodieke assessment van de performance van de externe accountant, maar de daarbij geldende richtlijnen en eisen verschillen nogal per land. In 61% van de deelnemende landen met een volwassen kapitaalmarkt moeten die accountants een transparency-report presenteren, slechts 15% van de ‘ontwikkelingslanden’ stelt die eis. In de meeste landen heeft ook de aandeelhoudersvergadering een stem in de selectie van de externe accountant. 
 
In die auditcommissies dient overal tenminste één lid van de auditcommissie zowel onafhankelijk te zijn van zowel de onderneming als haar accountant. In 76% van de landen moet die onafhankelijkheid gelden voor de meerderheid of al de leden van de auditcommissie.  In 87% is vereist dat tenminste één lid van de auditcommissie over erkende  financieel-administratieve expertise beschikt.
 
In negen van de tien gevallen moet de auditcommissie vaststellen dat er geen belangenverstrengeling bestaat tussen externe accountant en de onderneming die door hem/haar gecontroleerd wordt.
Gerelateerde artikelen