Hoe accountants en advocaten goed kunnen samenwerken bij een herstructurering

Bijna dagelijks merk ik in mijn praktijk hoe belangrijk het is dat accountants en advocaten goed samenwerken. In het belang van de klant. Dat geldt zeker bij een herstructurering. In veel gevallen komt het signaal dat 'er iets moet gebeuren' als eerste bij de accountant terecht en vaak is het dan al vijf voor twaalf. Van groot belang is dat dus in relatief korte tijd het juiste traject wordt uitgezet. Hierbij is het cruciaal dat de klant - de ondernemer - goed wordt begeleid en dat hij exact weet waar hij aan toe is. Want alleen dan is de kans op het gewenste eindresultaat, een succesvolle herstructurering, het grootst.
In deze beperkte tijd zijn vaak veel partijen betrokken die allemaal vanuit hun eigen visie en expertise moeten en willen bijdragen. Goede coördinatie is dan als eerste vereist. Bovendien moeten alle verwachtingen van de verschillende betrokken partijen in het herstructureringstraject bekend én op elkaar afgestemd zijn. Om tot die goede afstemming te komen onderscheiden wij drie fases in het samenwerkingstraject (zie afbeelding). De uitdaging is om in elke fase duidelijk met elkaar te bespreken en vast te leggen wat de werkzaamheden zijn en wie deze voor zijn of haar rekening neemt.

advacc

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Communicerende vaten
In dit complexe proces, waarbij de tijdsdruk vaak zeer hoog is en timing van belang is, moeten advocaat en accountant blindelings op elkaar kunnen vertrouwen. Daarom zijn inzicht in de verschillende stappen en goede afspraken nodig, zeker ook omdat juridische en financiële kansen en bedreigingen met elkaar verweven zijn. In mijn praktijk pakken we om die reden de eerste stappen in de analysefase doorgaans in nauw overleg, zo niet samen, op. De accountant voert dan veelal de financiële en fiscale analyse uit. De juridische onderdelen liggen dan meer op het pad van de advocaat. Feit blijft dat deze elementen communicerende vaten zijn. Vanuit deze visie schreef ik een whitepaper over dit thema. Een ding is zeker: een nauwe samenwerking tussen de accountant en advocaat is een absolute must voor een succesvolle herstructurering. Benieuwd naar mijn ideeën? Download hier het whitepaper.
[Auteur: Sanne Koster, senior advocaat sectie Herstructurering, Financiering & Faillissementen, Marxman Advocaten]
Gerelateerde artikelen