HMRC verdubbelt reserveringen voor worst-case afloop rechtszaken over teveel betaalde belasting

Gisteren meldden wij hier dat de Britse Belastingdienst wellicht tientallen miljarden teveel geïnde belastingen zal moeten teruggeven aan ondernemingen. Nu is bekend hoeveel HMRC opzij gezet heeft.
De Britse belastingdienst voert een aantal juridische veldslagen tegen bedrijven, die menen soms tientallen jaren geleden veel te veel corporate tax en BTW betaald te hebben.  
Uit berichten van HMRC blijkt nu dat deze momenteel het mogelijk verlies in deze zaken inschat op £42,8 miljard, oftewel ruim 65 miljard euro. Dat bedrag heeft de belastingdienst althans opzij gezet.
Daarvan valt 7,2 miljard pond onder kosten van rechtszaken in de categorie ‘more likely than not’ te verliezen; het grootste deel van de reservering is voor ‘contingent liabilities’, dat wil zeggen het is mogelijk, niet waarschijnijk dat de betreffende zaken verloren worden door de Staat. 
Volgens HMRC wint de Staat tot dusverre 80% van de aangespannen zaken. Maar  de wet verplicht hen desalniettemin om voldoende geld te reserveren om de maximaal te lijden verliezen te kunnen dragen.  En dat bedrag is het afgelopen jaar aanzienlijk gestegen, ja verdubbeld, zo blijkt nu.
Gerelateerde artikelen