HMRC: aftrekbaarheid herstelbetalingen aan consumenten onacceptabel

Ook in Groot Brittannië hebben banken en verzekeraars ondeugdelijke producten als woekerpolissen verkocht aan consumenten. De herstelbetalingen aan benadeelde klanten gelden helaas als aftrekbare kosten.
De Britse belastingdienst vraagt hulp bij het adequaat reageren op voorstellen van de regering Cameron, om een eind te maken aan die aftrekbaarheid. Momenteel zijn herstelbetalingen aan klanten aan wie ondeugdelijke producten zijn verkocht aftrekbaar voor de belasting.
 
Helaas blijkt dat de enorme sommen, die banken bijvoorbeeld hebben moeten betalen aan klanten met dubieuze payment protection insurance (PPI) producten dan wel interest rate hedging products (IRHP), een forse negatieve impact hebben op de totale belastinginkomsten van het Verenigd Koninkrijk. En dus, zegt de overheid, zijn de huidige regels onhoudbaar.
 
Er zijn diverse opties. Zo is voorgesteld om de kosten van herstelbetalingen niet aftrekbaar te laten zijn, indien die betalingen gerelateerd zijn aan activiteiten/producten die door de Financial Conduct Authority (FCA) onacceptabel verklaard zijn. Een andere mogelijkheid is om alle herstebetalingen aan consumenten niet-aftrekbaar te verklaren, op enkele duidelijk te definiëren uitzonderingsgevallen na. 
Indien deze twee opties onuitvoerbaar blijken, is een derde mogelijkheid om indirect de doelstelling van de voorstellen te realiseren door bijvoorbeeld een wettelijk maximum te stellen aan het totaal af te trekken herstelbetalingen. 
Hoe dan ook, het “is niet acceptabel dat de overheid minder winstbelasting int vanwege eerdere misstappen van de financiële sector”. En HMRC vraagt steun bij de feitelijke vormgeving van nieuwe wetgeving die spoedig van kracht moet worden. 
Het betreffende consultatiedocument is hier te downloaden 
Gerelateerde artikelen