Het regent boetes in Singapore om Wirecard-schandaal

Vier banken nalatig bij controles op witwassen en terrorismefinanciering.

De financiële waakhond van Singapore heeft diverse banken beboet wegens hun rol in het Wirecard-schandaal. De banken DBS, OCBC, Citibank Singapore en Swiss Life Singapore zijn beboet voor het equivalent van 2,8 miljoen dollar. DBS is de grootste bank van Singapore, OCBC is een Chinese bank. 

De toezichthouder zei dat de vier financiële banken hadden verzaakt om controles op witwassen en financiering van terrorisme uit te voeren. Bewijs van wangedrag is echter niet gevonden bij de banken in kwestie.

Drie van de meest senior voormalige leidinggevenden van Wirecard staan sinds december terecht in München op beschuldiging van fraude, verduistering en boekhoudkundige en marktmanipulatie. Onder hen is ex-topman Markus Braun, die wangedrag ontkent.

Singapore stond centraal in de fraude, met veel sleutelfiguren in het schandaal in het Aziatische financiële centrum. Vorige week stuurde een rechtbank twee voormalige financiële leidinggevenden van Wirecard naar de gevangenis. Citi kreeg een boete van vier ton, Swiss Life moet twee ton betalen en OCBC moet zes ton schuiven. 

 

Gerelateerde artikelen