Het is 5 voor 12 voor de EU Financiële TransactieTaks

De Oostenrijkse minister van Financiën Schelling waarschuwt dat de plannen voor een FTT in een diepe lade zullen verdwijnen als de lidstaten deze maand niet tot overeenstemming komen.
De Oostenrijkse minister van Financiën, Hans Jörg Schelling, die de onderhandelingen tussen een aantal eurolanden over de zogeheten financiële transactietaks (FTT) leidt, vreest dat er niets terecht gaat komen van de plannen, die al meer dan vier jaar geleden opkwamen in reactie op de miljarden steun die de banken ontvingen. 
 
Oorspronkelijk hadden zich elf staten achter de FTT-plannen geschaard, te weten België, Duitsland, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Slowakije. Maar Estland trok zich terug en vorige maand bleken ook Slovenië en België te twijfelen. In december zei Schelling nog dat ons land ‘wellicht’ mee zou willen doen, mits pensioenfondsen een vrijstelling kregen. Maar volgens Schelling is er nog een land dat nu bedenkingen krijgt. 
 
De lidstaten blijken het maar niet eens te kunnen worden over de details van een dergelijke heffing. In december werd een deadline afgesproken: voor eind juni van dit jaar moet er duidelijkheid komen.
De voorgestelde richtlijn bepaalt dat over alle financiële transacties een klein percentage geheven zou worden, bij aan- en verkoop van aandelen en obligaties 0,1% en bij derivatentransacties 0,01%. De opbrengst daarvan, geschat op jaarlijks €35 miljard, zou een begin van terugbetaling vormen voor alle steun die de sector de laatste jaren ontving. 
 
Maar nu blijkt dat de lidstaten het niet eens kunnen worden over de hoogte en de bestemming van de FTT.  Terwijl de voorstanders al gebruik wilden maken van een zelden toegepaste uitzonderingsregel (de zogenaamde ‘enhanced cooperation’) waarbij het mogelijk is om ook als er géén unaniem besluit van alle 28 lidstaten mogelijk blijkt met tenminste negen lidstaten toch een richtlijn aan te nemen en te implementeren. Dat aantal dreigt dus niet gehaald te worden. 
 
Gerelateerde artikelen