‘Heroische’ audit van het US Marine Corps krijgt toch kritiek van het GAO

Toen eindelijk eens de boeken van het U.S. Marine Corps een goedkeurende verklaring hadden gekregen, was dit zo’n groot en heuglijk nieuws, dat er een aparte ceremonie werd gehouden - in een zaal van het Pentagon, waar normaliter alleen oorlogshelden worden gefêteerd.
“Ik weet dat het ongebruikelijk is om hier een boekhoudkundige prestatie te vieren,”zei de toenmalige minister van Defensie Chuck Hagel, “Maar dit is wel een héél bijzondere prestatie!”
 
Achteraf blijkt die goedkeurende verklaring, de eerste ooit (!) voor de Amerikaanse krijgsmacht, toch de nodige vragen op te roepen bij het Government Accountability Office, de Amerikaanse rekenkamer.
 
Deze stelt nu namelijk dat de Inspecteur Generaal van het Pentagon, die de audit deed, “did not perform sufficient procedures, under professional standards, and consequently did not obtain sufficient, appropriate” evidence to “support the audit opinion." Ofwel hij heeft er een potje van gemaakt.  
 
Het Ministerie van Defensie van de USA is nog steeds niet in staat te voldoen aan de wettelijke eisen, geformuleerd en van kracht geworden in 1990, die overheidsinstellingen verplichten om net als ondernemingen jaarlijks een goedkeurende verklaring van een daartoe gerechtigde accountant te doen opstellen.
 
Gerelateerde artikelen