Henriëtte Prast voorzitter Foundation for Auditing Research

Eerste Kamerlid Henriëtte Prast is benoemd tot voorzitter van de Foundation for Auditing Research (FAR), het 'accountancylab', opgezet om onderzoek te doen naar de kwaliteit van de accountantscontrole. Prof.dr. H.M. Prast is naast senaatslid ook hoogleraar finance aan de Tilburg School of Economics and Management, onderdeel van de universiteit Tilburg.

Henriëtte Prast volgt Pieter Jongstra op, die als voorzitter van beroepsorganisatie NBA ad interim ook het voorzitterschap van FAR vervulde sinds de oprichting van die stichting in oktober 2015. Met de benoeming van Prast is het bestuur van FAR compleet; naast de onafhankelijke voorzitter telt het bestuur vier onafhankelijke leden vanuit de academische wereld en vijf leden vanuit betrokken accountantsorganisaties. In voorkomende gevallen heeft de voorzitter de beslissende stem binnen het bestuur. Samen met prof.dr. Jan Bouwens (UvA) en dr. Olof Bik RA (Nyenrode), beide managing directors van FAR, vormt Prast ook het dagelijks bestuur van de stichting.

Henriëtte Prast: “Het is een groot genoegen om als voorzitter van het innovatieve wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat FAR is bij te kunnen dragen aan de verdere verbetering van het accountantsberoep. Met name de samenwerking tussen praktijk en wetenschap is uniek in het versterken van de leercurve”.

Olof Bik en Jan Bouwens: “Met haar academische achtergrond en ervaring in onderzoekssamenwerking tussen praktijk en wetenschap, haar onafhankelijke mind set en haar maatschappelijke oriëntatie complementeert ze de strategische diversiteit van het FAR bestuur”.

Accountantsfonds nieuwe donateur

FAR kondigt tegelijk een nieuwe donateursovereenkomst aan met de Stichting Accountantsfonds. Deze stichting (al opgericht in 1931) heeft als primaire  doelstelling om de ontwikkeling van onderzoek- en educatieprogramma’s te subsidiëren. De verbinding en donatie van 100.000 euro per jaar geldt voor een periode van vijf jaar, met een tussentijdse evaluatie.

“Met de bijdrage van het Accountantsfonds verankeren we het brede accountantsberoep in onze onderzoeksagenda. Die beslaat de gehele keten van de financial reporting and assurance supply chain. Zo staat ook de samenwerking tussen accountant en de accountants in business centraal tijdens het komende internationale FAR congres van 9 en 10 mei aanstaande,” aldus Olof Bik en Jan Bouwens.

Over de Foundation for Auditing Research

De FAR is opgericht in oktober 2015 als onderdeel van het verbeterplan van de accountantssector ‘In het publiek belang’. De focus van de FAR ligt op academisch onderzoek naar factoren die bepalend zijn voor de controlekwaliteit. De stichting richt zich op de accountantsfunctie bij grote en kleinere accountantsorganisaties, binnen het bedrijfsleven en bij de overheid. De acht grootste accountantsorganisaties in Nederland (Deloitte, EY, KPMG, PwC en Baker Tilly Berk, BDO, Grant Thornton en Mazars) zorgen voor financiele ondersteuning van de stichting en stellen data beschikbaar voor onderzoek.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen