Hans Hoogervorst: slecht boekhouden leidt tot slechte beleidskeuzen

IASB voorzitter Hans Hoogervorst pleit in Edinburgh nogmaals voor fair value accounting.
Gaat het hier om een tijdelijke anomalie, of is het een voorbode van een nieuwe trend die langdurig effect zal hebben? Dat is een van de moeilijkste beoordelingen die zowel de financial als de klimaatwetenschapper moet maken. Daarom is het zo belangrijk om je in de boekhouding niet (alleen) te baseren op de historische kostprijs, maar ook op de ‘prijzen’ van vandaag. 
 
Hans Hoogervorst hield tijdens de NAPF Investment Conference in Edinburgh een vurig pleidooi voor, “accounting that reflects the economic reality, even if it makes for uncomfortable reading”- de financiële verslaggeving moet een zo getrouw mogelijk beeld geven van de feitelijke situatie, zelfs al leidt dat tot minder prettige conclusies.   
 
“Dat helpt uiteindelijk managers én investeerders meer dan kunstmatige stabiliteit creëren of voorspiegelen door acute problemen over vele jaren uit te smeren.”
 
De IASB pleit onder andere via de standaard IFRS 19 ‘Employee Benefits’ voor fair value-gebaseerde  pensioenadministratie, die wezenlijke problemen verhult en beleid maken alleen maar moeilijker maakt in plaats van verstandige beslissingen te ondersteunen.
 
Gerelateerde artikelen