Hans Hoogervorst: IFRS9 zal transparantie over financiële positie van banken verbeteren

IASB-voorzitter Hoogervorst steekt de loftrompet over IFRS 9: “Investeerders krijgen eindelijk zicht op de risico’s van leningen door banken".
Hoogervorst sprak tijdens het derde jaarlijkse evenement voor financiële dienstverleners, georganiseerd door de IFRS Foundation en de ICAEW. Dit jaar ging de conferentie vooral over de implementatie in de praktijk van IFRS 9. Deze standaard kreeg zijn finale vorm in 2014 en wordt in 2018 van kracht.
 
De voorzitter stelde dat IFRS 9 zal zorgen voor een fundamentele omwenteling  in de huidige boekhoudkundige praktijk van banken: waardoor aandeelhouders meer inzicht krijgen in welke 
De nieuwe standaard eist van de banken dat zij aangeven  welke verliezen zij de komende 12 maanden verwachten te gaan lijden, en rapporteren wat de totale schade kan zijn van leningen die in de verslagperiode een belangrijke toename van de credit risk hebben laten zien.
 
Critci daarentegen zijn van oordeel dat de nieuwe standaard te weinig ‘tanden’ heeft en dat banken zouden moeten openbaren wat de te verwachte verliezen zijn op het moment dat kredieten verlengd worden. En recent onderzoek wees uit, dat bijna de helft van alle Chief Risk en Finance Officers bij de grotere financiële instellingen in Europa niet in staat zullen zijn om in 2018 compliant te zijn aan IFRS 9 – als er niets verandert. 
 
Maar volgens Hoogervorst geeft dat onderzoek geen goed beeld van de werkelijke situatie. Bovendien suggereerde hij dat dit soort verhalen nieuwkomers in de sector kon afschrikken, dat daarmee ‘lenen’ moeilijker zou worden; en dat dergelijk doemdenken dus schadelijk was voor de economie.
 
Gerelateerde artikelen