Grotere rol accountant bij naleving corporate governance code

De accountant zal moeten nagaan of er materiële onjuistheden zitten in de door de beursgenoteerde ondernemingen gepubliceerde verklaring over de naleving van de Nederlandse corporate governance code (Code Van Manen).

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie heeft  op aandrang van de Tweede Kamerfracties van de VVD en D66 de eerder voorgestelde lichte ‘aanwezigheidstoets’ vervangen door een meer inhoudelijk onderzoek door de accountant in overeenstemming met zijn  onderzoek van de overige onderdelen van het bestuursverslag, zo meldt Eumedion.

Dit blijkt uit het op 21 juni vastgestelde verslag van een schriftelijk overleg van de Tweede Kamer over het ontwerpbesluit tot aanwijzing van de ‘Code Van Manen’ tot officiële na te leven gedragscode voor de beursgenoteerde ondernemingen.

De gewijzigde opvatting van de minister heeft tot gevolg dat de accountant bij zijn onderzoek van het bestuursverslag ook de daarin opgenomen verklaring inzake corporate governance in zijn geheel toetst op de informatie die hem tijdens zijn onderzoek van de jaarstukken ter kennis is gekomen. Dit biedt, volgens de minister, aan gebruikers van het bestuursverslag meer zekerheid over de betrouwbaarheid van de informatie.

Het is de verwachting dat het ontwerpbesluit nu spoedig voor advies naar de Raad van State zal worden gestuurd.

 

(Eumedion)

Gerelateerde artikelen