‘Grote verschillen in beleggingsresultaten en risico’s bij DC-producten’
Na invoering van de Wet verbeterde premieregeling zal het productaanbod alleen maar groter worden en daarmee ook de verschillen tussen de producten.
Grote verschillen in lifecycle concepten
Uit de achtste editie van het jaarlijks onderzoek komt het belang van de keuze van pensioenuitvoerder naar voren. Het verschil in te verwachten pensioen tussen lifecycles kan zomaar 9% zijn. Evert van Ling, partner bij LCP en auteur van het rapport, zegt hierover: “Met ons LifeCyclePrognose model maken we dit soort verschillen inzichtelijk, wat werkgevers en ondernemingsraden helpt om de best bij hen passende pensioenuitvoerder te kiezen. En deelnemers kunnen vervolgens een bewuste keuze maken uit het productaanbod van de gekozen pensioenuitvoerder. Voorkomen moet worden dat deelnemers te veel (of te weinig!) risico’s nemen.”
Grote verschillen in rendementen; afnemend verschil in beleggingskosten
“De beleggingskosten in de DC producten zijn de laatste jaren gedaald naar gemiddeld 0,42%”, aldus Johan van Soest, senior consultant bij LCP en co-auteur van het rapport. “Bij de onderzochte lifecycles constateren we echter nog steeds tientallen basispunten verschil in de verschuldigde kosten. Op de pensioendatum kan dit zomaar 5% pensioen schelen.” Het rapport laat verder zien dat de gerealiseerde nettorendementen in 2015 ook grote verschillen vertonen. Tot de 45-jarige leeftijd was het gemiddeld rendement ongeveer 3%, maar het hoogste was bijna 8% en het laagste circa 2% negatief.
Meer inzicht nodig door toekomstige ontwikkelingen
Indien per 1 augustus 2016 de Wet verbeterde premieregeling van kracht wordt, is een goed begrip van de kwaliteit van lifecyles nog belangrijker. Dan wordt niet alleen belegd tijdens de opbouwfase, maar wordt dit voortgezet in de uitkeringsfase. In het rapport worden de ins en outs van doorbeleggen nog eens samengevat. Vanaf medio 2017 zullen pensioenuitvoerders inzicht moeten geven in pensioenresultaten op basis van een optimistisch, een pessimistisch en een verwacht scenario.