Grote variatie in aanbiedingen in leverancierslandschap B2B-netwerken

Zakelijke netwerken spelen een belangrijke rol in B2B eCommerce omdat ze inkopers en leveranciers door middel van inkooporders, facturen en supply chain-documenten met elkaar in contact brengen.

Dat meldt de website softwarepakketten.nl

Netwerkspecialisatie maakt de keuze voor CIO's lastiger, zo stelt het recente Forrester-rapport "Vendor Landscape: B2B Business Networks 2017 to 2018". Verschillen vervagen tussen netwerken op brancheniveau, directe versus indirecte goederen en de zichtbaarheid van transacties.

In het Forrester-rapport staat dat Basware nog steeds een van de leiders is op gebied van e-invoicingoplossingen, evenals de toonaangevende rol voor eProcurement-systemen. Het rapport bestempelt Basware als een van de zakelijke applicatieplatformen die hun netwerk inzetten als hub voor gedeelde netwerktoepassingen en de mogelijkheid om endpoint-toepassingen te leveren. Basware kent verschillende netwerkgebaseerde aanbiedingen waaronder supplier master data enrichment, dynamic discounting en payment/invoice matching, maar ook netwerkgebaseerde analytics zoals werkkapitaaloptimalisatie en supply data enrichment.

Zakelijke netwerken verwerken 82% van de Amerikaanse online uitgaven. Forrester schat het totale bedrag aan B2B-uitgaven op $ 9 triljoen via bedrijfsnetwerken, ongeveer $ 0,9 triljoen aan SaaS eProcurement en $ 0,9 triljoen aan individuele aankopen bij eCommerce-websites.

SAP Ariba, Basware en Tradeshift hebben stijgende aandelen op de totale bedrijfsnetwerkinkomsten gerealiseerd. Forrester verwacht dat hun groei zal versnellen in 2017 en 2018, waardoor hun aandeel in de totale bedrijfsnetwerkopbrengst in 2018 op 33% zal uitkomen.

Verschillende bedrijfsnetwerken creëren verschillende proposities. Forrester verwacht dat er in 2019 zes nieuwe categorieën bedrijfsnetwerken zullen ontstaan in plaats van de huidige drie. CIO's en hun zakelijke partners moeten hun zakelijke netwerkrelaties aan deze veranderingen onderwerpen:

[avg-advertorial slug=”kom-naar-de-accountancy-expo-op-18-juni-2019″]

B2B-integratienetwerken helpen bedrijven bij het beheren van de externe verbindingen en interne integratie met deze verbindingen.
 
Aanbieders van B2B-applicatieplatformen gebruiken hun netwerk zowel als hub voor gedeelde netwerktoepassingen als de mogelijkheid om endpoint-toepassingen te bieden. Basware komt het meest waarschijnlijk bij dit model terecht.
 
B2B-analyticsplatform is de richting waarin IBM met Watson mee bezig is. Supply chain-coördinatieplatformen hebben veel van de verticale industrienetwerken die zich richten op factuur- en financing-netwerken, zoals Tungsten en Taulia.
 
PO- en factuurleveringsnetwerken zoals OpusCapita zullen zich blijven concentreren op PO- en factuuraflevering, hetzij als hun voornaamste activiteit, hetzij als aanvulling op bestaande eProcurement- en eInvoicingoplossingen.

Gerelateerde artikelen