Grootste Treasury-uitdagingen: real-time data en handmatige verwerking

Wereldwijd onderzoek onder Corporate Treasurers, over grootste risico’s en de potentie van blockchain.

Vooral in Afrika en Latijns Amerika hopen de bedrijfsbankiers dat blockchain-technologie hun valutatransacties minder risicovol zal maken, zo blijkt uit onderzoek van Tenemos en Ovum. Maar in de rest van de wereld zijn het vooral liquiditeitenbeheer, inzicht in cashvoorraden en – flows en valutarisico’s die de grootste zorgen baren. Meer dan een derde van de deelnemers zegt dat vooral het ontbreken van real-time data als een groot gemis ervaren wordt. Bovendien klagen veel deelnemers dat het meeste rekenwerk nog steeds met de hand gedaan moet worden.

Het onderzoek richtte zich op vier sleuteldomeinen: cash and liquidity, forecasting and analytics, risk and compliance en cost and efficiency. Er is een duidelijke consensus dat analyse van (veel) gegevens een probaat middel geacht wordt om beslissingen beter te onderbouwen, en daarmee de waarde van treasury voor de organisatie nog eens extra te onderstrepen.

De belangrijkste bevindingen:

– 75% van de respondenten in Afrika en Latijns Amerika ziet veel in blockchain-technologie. Elders is het vooral een hype.

– de meerderheid van de respondenten in Europa (inclusief Groot Brittannië) ziet veel banken vertrekken uit London;

– Bijna een derde (31%) noemt liquiditeitenbeheer als de belangrijkste prioriteit voor de komende 18 maanden

– Accurate forecasting en een compleet overzicht van en inzicht in de cash positieswordt breed genoemd als prioriteit (resp. 16% en 14%)

– 17% noemt valutarisico’s als belangrijkste zorgpunt

– 35% van alle deelnemers (42% van hen wier werkgever >$10 miljard omzet boekt) klaagtdat zij geen real-time gegevens ter beschikking hebben.

Iedereen heeft gehoord over de blockchain-technologie, en vindt dat in elk geval de banken duidelijk moeten maken wat zij daarmee van plan zijn dan wel denken te kunnen.

Understanding today’s Corporate Treasurer

Gerelateerde artikelen