Grootste multinationals ontlopen $90 miljard aan U.S. Taxes

Internationaal opererende bedrijven met als thuisbasis de USA mogen eigen spelregels hanteren, blijkt uit een nieuw onderzoek.
De meeste grote Amerikaanse ondernemingen hebben dochterondernemingen in offshore-belastingparadijzen, waardoor ze ca 90 miljard dollar aan corporate tax besparen – met medeweten van de autoriteiten. Om dat bedrag in perspectief te plaatsen: het is ongeveer wat de VS in hun totaliteit uitgeven aan de nationale transportinfrastructuur, wegen, water en treinen.
 
Het betreffende onderzoek werd dinsdag jl. gepubliceerd door The Center for Tax Justice  en het  Education Fund van de U.S. Public Interest Research Group.
 
Uit de gegevens blijkt dat Fortune 500 bedrijven zo’n $2,1 biljoen  aan winsten ‘buitengaats’ houden, om te voorkomen dat ze daar de (hoge) US corporate tax over moeten betalen. 
Tenminste 358 bedrijven, bijna 72%  van de Fortune 500, maken daarbij gebruik van vestigingen in landen met een vriendelijker belastingregime. Slechts 57 van die ondernemingen rapporteert openlijk wat ze zouden moeten betalen zónder die offshore dochters – opgeteld komt dat op $184,4 miljard. Gemiddeld blijken zij zo’n 6% over die winsten te betalen in andere jurisdicties.
Als alle Fortune500 bedrijven die 6% betalen over hun offshore-winsten, zouden zij in de US zo’n 620 miljard dollar te weinig betalen.
 
“Veel van de bedrijven nemen hun toevlucht tot boekhoudkundige trucs en postbusbedrijfjes, in plaats van fair hun belastingen te betalen. En omdat het Congres weigert hier iets aan te doen, moeten gewone Amerikanen voor de verliezen aan inkomsten opdraaien. Elke niet geïnde belastingdollar moet óf van de burgers komen, of van bezuinigingen op de publieke uitgaven.”
 
Onder de ‘worst offenders’ treffen we bedrijven als Apple, dat het record van meer dan $180 miljard winst buiten de VS boekt, en daarbij gebruik maakt van Ierse omwegen, die resulteren in het feit dat ze noch aan de VS noch aan Ierland belasting betalen….
 
We zijn benieuwd wat het nieuwe Congres met BEPS zal gaan doen…
 
Gerelateerde artikelen