Grootste leasebedrijf wordt anders. En de accountant?

Nederlands leaselandschap

Controlerende accountants, let op: ALD Automotive en LeasePlan gaan vanaf vandaag verder onder de nieuwe naam Ayvens. Deze verandering volgt op de overname van LeasePlan door ALD Automotive, waardoor Ayvens nu de grootste aanbieder van leasing, mobiliteitsadvies en ex-leaseauto’s in Nederland is. Met ongeveer 1.200 medewerkers beheert Ayvens in Nederland ruim 330.000 auto’s. Dat meldt het ANP.

  • Rebranding naar Ayvens voltooid.
  • Marktleider in Nederlandse lease.
  • Focust op duurzaamheid en flexibiliteit

Met de lancering van Ayvens verdwijnen de bekende merken ALD Automotive en LeasePlan. LeasePlan, opgericht in 1963 in Nederland, had tot recent zijn internationale hoofdkantoor in Amsterdam. Ayvens bouwt voort op een sterk fundament van kwaliteit en innovatie. “Mobiliteit moet duurzamer en flexibeler,” aldus Sander Pleij, Country Managing Director Nederland. Hij benadrukt dat Ayvens een leidende rol wil spelen in de verduurzaming en flexibilisering van mobiliteit. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Duurzaamheid en Flexibiliteit

Na de samenvoeging staat een op de vijf leaseauto’s in Nederland onder contract bij Ayvens. De helft van alle nieuwe leaseauto’s die via Ayvens de weg op gaan, is elektrisch aangedreven. “Wij leveren een flinke bijdrage aan de elektrificatie en verduurzaming van het Nederlandse wagenpark,” zegt Pleij. Naast de verduurzaming van mobiliteit is de toegankelijkheid ervan een ander belangrijk onderwerp. Ayvens biedt tweedehands lease en abonnementsmodellen met veel keuzevrijheid, waarmee de levenscyclus van een leaseauto wordt verlengd.

Internationale uitbreiding

De overname van LeasePlan door ALD Automotive werd in mei 2023 afgerond. Kort daarna werd het merk Ayvens land voor land gelanceerd. Nederland is het 17e land waar Ayvens de twee oude merken vervangt. Wereldwijd heeft Ayvens 14.500 medewerkers en beheert het een vloot van 3,4 miljoen auto’s, waarvan meer dan een half miljoen elektrisch zijn aangedreven.

Toekomstgericht denken

Sander Pleij is trots op de samenwerking en integratie van de collega’s van beide bedrijven. “Onze medewerkers zijn het kloppend hart van de ambities van ons merk,” aldus Pleij. De samenvoeging is een belangrijke stap om de toekomstvisie van Ayvens te realiseren.

Marketingcampagne

Ayvens presenteert zich vanaf vandaag aan het Nederlandse publiek met een landelijke campagne onder de slogan ‘Better with every move’. De campagne richt zich op radio, buitenreclame en online media. Ayvens wil samen met leaserijders, klanten en partners mobiliteit steeds groener, flexibeler en moeitelozer maken.

Rol van lease in financiering

Lease speelt een rol in de financiering van mobiliteit voor bedrijven en particulieren. Het biedt bedrijven  flexibiliteit en vermindert de noodzaak voor grote investeringen in voertuigen. In jaarverslagen wordt leasing vaak vermeld als een belangrijk onderdeel van de balans, waarbij operationele lease vaak buiten de balans blijft, terwijl financiële lease op de balans komt te staan.

Accountants

Het is onduidelijk of de fusie en rebranding naar Ayvens gevolgem heeft voor de bestaande contracten en voorwaarden van Ayvens. Daarnaast kan de fusie impact hebben op de consolidatie van jaarrekeningen. Verder kan de focus op duurzaamheid van Avyens het nodig maken de duurzaamheidsrapportages van klanten te evalueren vanwege de naderende regelgeving CSDDD. Dit omvat ondermeer de rapportage over de elektrificatie van het wagenpark en andere milieuvriendelijke initiatieven.

Gerelateerde artikelen