Grootste bank VS wacht class action aandeelhouders over verlies van $6,2 miljard

Onder leiding van een aantal pensioenfondsen mogen aandeelhouders van JPMorgan Chase & Co als groep de bank voor de rechter slepen voor het ‘London Whale’ beursschandaal.
Volgens Chief Executive Officer Jamie Dimon en voormalig CFO Douglas Braunstein was het niet logisch om te beweren dat die aandeelhouders als groep schade ondervonden hadden van verkeerde voorlichting over risico’s door de bank.  Maar U.S. District Judge George Daniels in Manhattan wees alle argumenten die advocaten van de bank inbrachten af.  
 
De zaak re: JPMorgan Chase & Co Securities Litigation, U.S. District Court, Southern District of New York, No. 12-03852, draait om het verwijt dat JPMorgan’s Chief Investment Office niet opgemerkt had dat het helemaal mis liep met een portfolio van synthetische securitisaties (die uitsluitend op kredietderivaten berustten), onder de hoede van een groepje traders in London. Onder hen de ‘London Whale’, Bruno Iksil.
 
De ontoereikende interne control leverde de bank uiteindelijk een verlies van $6,2 miljard op. En volgens de aanklagers, onder aanvoering van pensioenfondsen in Arkansas, Ohio en Orgeon, wisten Dimon en Braunstein daarvan, erger nog hadden ze destijds de hele affaire ‘een storm in een glas water’ genoemd. Maar in de betreffende periode daalde de koers van het aandeel JPM.N met een kwart, waarmee ongeveer 40 miljard aan ‘waarde’ verloren ging voor de aandeelhouders. 
 
JPMorgan betaalde om aan vervolging te ontkomen eerder aan individuele aandeelhouders al ruim een miljard dollar schadevergoeding, en heeft daarbij schuld bekend. Bij een class action is de schade over het algemeen veel hoger dan bij losse individuele rechtszaken.
 
Gerelateerde artikelen