Groot Brittannië: gas, water, licht en ICT verzekerd bij dreigend faillissement

Het Lagerhuis behandelt wet die moet voorkomen dat organisaties met betalingsproblemen meteen afgesloten worden van cruciale infrastructuur.
De Britse overheid wil voorkomen dat ICT-leveranciers hun diensten staken aan ondernemingen, die onder curatele worden gesteld of surseance aanvragen.
Daarom is een wetsvoorstel ingediend, inhoudende dat zij en andere leveranciers van cruciale diensten als water, gas en elektriciteit niet onmiddellijk de kraan mogen dichtdraaien of hogere tarieven berekenen, wanneer een onderneming met reële overlevingskansen tijdelijke betalingsproblemen heeft. Dit zou reddingsoperaties of doorstartkansen onredelijk negatief beïnvloeden, aldus het voorstel.  
 
Volgens Minister van Business Jop Swinson gaan door dat soort draconische maatregelen nu onnodig veel banen verloren en is de kans groter dat nog meer crediteuren naar hun geld kunnen fluiten. “Een aantal cruciale nutsvoorzieningen, en daar hoort vandaag de dag ook ICT-dienstverlening bij, moet gegarandeerd blijven zolang een definitief faillissement niet aan de orde is.” 
 
Om de betreffende leveranciers toch enige zekerheid te bieden kunnen zij bij de curator of bewindvoerder preferente garanties krijgen, of ze moeten bij de rechtbank expliciet om toestemming vragen om de dienstverlening toch te staken.   De Britse associatie van ‘insolvency practitioners’ is blij met de nieuwe wet. “Die zal het voor ons gemakkelijker maken om banen te redden en openstaande rekeningen alsnog te voldoen!”
Gerelateerde artikelen