Groot Brittannië gaat werkgevers strafrechtelijk vervolgen, die medewerkers belastingontduiking laten faciliteren

Cameron kondigt nieuwe wetgeving aan in de strijd tegen corruptie, witwaspraktijken - èn belastingontduiking.
Op 12 mei zal Cameron gastheer zijn van de London Anti-Corruption Summit, een internationale conferentie met als doelstelling de bevordering van mondiale samenwerking in de strijd tegen corruptie. Tijdens de top zal een reeks maatregelen voorgesteld worden, niet alleen gericht op het tegengaan van corruptie en het wereldwijd handhaven van wetgeving ter zake, maar ook op het versterken van internationale organisaties en het bevorderen van transparantie in de financiële markten en rond de financiële activiteiten van multinationals.  
Voor de eerste maal zullen wereldleiders rond dit momenteel zo precaire onderwerp samenkomen en spreken met vertegenwoordigers van bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld.
 
Cameron kondigde gisteren aan dat Groot Brittannië bovendien als eerste met nieuwe wetgeving zal komen, die ondernemingen strafrechtelijk aansprakelijk stelt voor “het niet tegengaan en voorkomen, dat hun medewerkers belastingontduiking faciliteren” – “corporations who fail to stop their staff facilitating tax evasion” is de letterlijke tekst.
Voorwaar een signaal aan banken als ABN Amro, en gespecialiseerde fiscalisten…
 
Al in maart kondigde de minister van Financiën een dergelijke maatregel aan, maar nu heeft Cameron bevestigd dat de nieuwe wet nog dit jaar van kracht zal worden. 
 
Gerelateerde artikelen