Groot Brittannië en Schotland zijn het eens over een nieuw fiscaal arrangement

De mogelijkheden van Schotland om zelf belasting te heffen, eigenstandig leningen aan te gaan en zelf te beslissen hoe die gelden te besteden worden uitgebreid. In aanloop naar een Brexit?
De Britse overheid en de regering van Schotland zijn het eens geworden over de (financiering van de) nieuwe fiscale verhoudingen tussen enerzijds het Verenigd Koninkrijk, lees Engeland, Wales en Noord-Ierland, en anderzijds het zelfstandiger geworden Schotland, voorshands binnen dat VK.
Daarmee kan het debat in Schotland beginnen, over hoe het ‘land’ om moet en zal gaan met de nieuwe rechten en verantwoordelijkheden – des te belangrijker, omdat Schotland al heeft aangegeven niet uit de EU te willen treden.
 
De Scottish Government kan voortaan zelf leningen aangaan, en krijgt vanuit London 200 miljoen pond om de nieuwe vrijheid vorm te geven. Tegelijk garandeert de Britse overheid dat de geldstromen vanuit Engeland naar Schotland op hetzelfde peil zullen blijven als afgesproken in de zogenaamde Barnett-formule.
 
Het Schotse parlement krijgt het recht om zelf (inkomsten)belastingtarieven vast te stellen en Schotland mag een groter deel van de binnen de landsgrenzen gegenereerde BTW zelf houden en besteden. 
Gerelateerde artikelen