Groeiend aantal verzekeringsclaims wijst op wereldwijde toename van business interruption risico’s

Menselijke fouten en technische mankementen zijn voornaamste oorzaken van Business Interruptions – vaker dan natuurrampen.
Door de groeiende verstrengeling van wereldwijde supply chains, stijgt ook het risico op schade door bedrijfstilstand of Business Interruption (BI). Waar in het verleden een grote brand of explosie slechts één of twee naast elkaar gelegen bedrijven trof, kan dit vandaag de dag de hele keten treffen of wereldwijd zelfs een hele sector.
 
Brand en explosie blijven de hoofdoorzaak van Business Interruptions, maar ook cyberaanvallen, stakingen, natuurrampen en zelfs pandemieën spelen een steeds belangrijker rol.  
Een en ander blijkt uit het nieuwe ‘Global Claims Review 2015’ rapport van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), Allianzs gespecialiseerde verzekeraar voor zakelijke en industriële risico’s.
AGCS onderzocht ruim 1.800 grote BI claims in 68 landen uit de periode 2010-2014, met een totale waarde van meer dan € 3 miljard.
 
Business Interruptions hebben dezer dagen een aanzienlijk groter aandeel in het schadetotaal dan tien jaar geleden. Zowel de ernst als de frequentie van BI claims neemt toe. Volgens de analyse van AGCS wordt het merendeel van de BI claims (88%) veroorzaakt door technische of menselijke factoren en niet door natuurrampen. De top tien oorzaken van BI schades, gebaseerd op waarde, telt zelfs meer dan 90% van zulke claims waarbij brand en explosie de voornaamste oorzaak zijn met 59% van alle BI claims wereldwijd (78% in Europa en zelfs 88% in Nederland). Elk geanalyseerd incident met brand en explosie is gemiddeld € 1,7 miljoen in BI kosten alleen al.
 
Nu steeds meer productie in Azië plaatsvindt, volgen ook de grote claims deze geografische verschuiving. Als een productielocatie en/of logistieke hub getroffen wordt door een natuurramp, brand of explosie, zoals recentelijk in de Tianjin Haven in China, kunnen ontwrichtende effecten makkelijk cumuleren. Dat resulteert dan in zogenaamde Contingent Business Interruption (CBI), een interruptie die mondiaal en langdurig financiële gevolgen kan hebben.
 
Gerelateerde artikelen