Griekse crisis: een lesje boekhouden

Als achterliggende oorzaken van de Griekse crisis worden allerlei dingen genoemd, zoals wijdverbreide belastingontduiking, keiharde bezuinigingen, een grote zwarte economie, roofzuchtige investeerders en hedge funds. Volgens experts is de oorzaak ook: slordig boekhouden.
Wetenschappers van de Post University in Waterbury (USA, Conn)  wijzen op Accountingtoday op de relatief korte historie van ‘certified public accounting’ in het land, inclusief de bijbehorende opleidingen.  
Bestaan CPA’s in de VS sinds de negentiende eeuw, Griekenland maakte er pas kennis mee in de jaren ’50 van de vorige eeuw. En erkende opleidingen voor RA’s/CPA’s zijn er pas sins de jaren ’70. Daarnaast speelt natuurlijk ook de cultuur een belangrijke rol, en die leent zich op zijn zachtst gezegd niet echt voor ethisch en transparant boekhouden. 
 
De Grieken hebben pas relatief kort een eigen overheid, inclusief de bijbehorende instellingen en systemen. Na jaren van vreemde overheersing en dictatuur is het wantrouwen tegenover de overheid groot, laat staan dat men graag en vrijwillig geld aan die overheid geeft.
Belastinginspecteurs laten zich gemakkelijk omkopen, ook omdat boekhouders en accountants weinig gewicht in de schaal leggen. Op 11 miljoen inwoners zijn er maar 558 formeel geregistreerde CPAs; accountants zijn er in totaal niet veel meer dan 1000, in business dan wel controlerend. Ter vergelijking: Ierland heeft 4,5 miljoen inwoners en 5000 accountants!
 
Van afgestudeeren in accounting emigreren er relatief veel meteen naar London of Dubai, zo blijkt. Het beroep valt veel mensen zwaar, in een cultuur waar oneerlijk zaken doen en onderling wantrouwen eerder regel dan uitzondering zijn. Nog sterker is dat gevoel, als men in het buitenland is opgeleid – waar juist veel nadruk gelegd wordt op ethisch handelen en transparantie. 
 
Meer interessante gegevens over de rol van boekhouden en accountants in Griekenland via accountingtoday.com/
Gerelateerde artikelen