Griekenland moet tonnagebelasting aanpassen, vindt Europese Commissie

En doe meteen ook iets aan het speciale regime voor scheepsmakelaars, verzekeringstussenpersonen en andere intermediairs!
De Europese Commissie stelt dat de manier, waarop in Griekenland de tonnagebelasting wordt geïnterpreteerd en toegepast, verdacht veel lijkt op ongewenste staatssteun aan reders en aandeelhouders in rederijen of schepen.  
 
De richtlijnen van de EU maken het mogelijk om rederijen te belasten op basis van het tonnage van hun vloot, in plaats van op basis van omzet en winst. Maar, waarschuwt de Commissie, we hebben ook met zijn allen afgesproken hóe we dat principe toepassen, en we willen ook hier onderlinge belastingconcurrentie voorkomen. 
 
De Grieken gaan wel erg soepel om met die tonnagebelasting, en ‘het zou best wel eens zo kunnen zijn’ dat aandeelhouders van Griekse rederijen en dergelijke bevoordeeld worden ten opzichte van anderen in de rest van de unie. Het tonnageprincipe is zeker niet bedoeld voor (kleine) vissersboten, sleepboten en plezierjachten, ook niet als die zonder bemanning worden verhuurd.  
 
De Commissie vraagt Griekenland beleefd om meteen ook maar iets te doen aan hun fiscale voorkeursbehandeling van verzekeringstussenpersonen, scheepsmakelaars en andere intermediairs. Graag binnen twee maanden reageren, Athene!
 
Gerelateerde artikelen