Griekenland gaat vastleggen en bijhouden wat burgers bezitten

Staatssecretaris Trifon Alexiadis heeft met trots een eerste stap gezet op de weg naar algehele compliance aan fiscale wet- en regelgeving in zijn land, door aan te kondigen dat de staat nu toch echt gaat vastleggen wat de belastingbetalers zoal bezitten aan geld, onroerend goed en andere waarden.
Vanaf 2016 zullen de Grieken jaarlijks een ‘Asset Declaration’ moeten indienen en ondertekenen. In aanloop naar die innovatie gaat de Griekse belastingdienst een database aanleggen waarin voor elke belastingplichtige vast wordt genoteerd wat men nu al weet van en over diens bezittingen. Deze database moet in november gevuld zijn. 
 
De belastingbetalers zal vervolgens gevraagd worden die gegevens te verifiëren en op te geven wat de overheid wellicht nog gemist heeft in termen van onroerend goed, automobielen, aandelen en obligaties, buitenlandse banktegoeden en liquide middelen.
Daarna zullen de Grieken aangeslagen worden voor tot dan ‘verborgen’ assets, conform de geldende tarieven ten tijde van verwerving.
 
Vanaf 2016 gaat deze verzameling gegevens dan als fiscale nul-situatie fungeren.
 
Gerelateerde artikelen